Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Seminarium dla producentów sektora mięsnego w Bielawach koło Nakła nad Notecią

Redakcja
Uczestnicy seminarium mieli możliwość degustacji sera produkowanego w ramach projektu „Zielone Mleko”
Uczestnicy seminarium mieli możliwość degustacji sera produkowanego w ramach projektu „Zielone Mleko” Ewelina Bromberek
W Niezależnym Laboratorium Badawczym STANLAB Sp. z o. o. w Bielawach koło Nakła nad Notecią odbyło się seminarium dla producentów sektora mięsnego.

Szpital wojewódzki we Włocławku od wielu miesięcy poszukiwał chirurgów

od 16 lat

Na spotkaniu swoje prelekcje wygłosili zarówno pracownicy Laboratorium, jak również zaproszeni goście: dr hab. inż. Hanna Jankowiak, prof. PBŚ z Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Politechniki Bydgoskiej, mgr inż. Maciej Wysocki - hodowca bydła rasy Highland, producent marki "Królewska Wołowina" oraz mgr inż. Beata Bakalarska - Naczelnik Wydziału Kontroli Artykułów Pochodzenia Zwierzęcego z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych.

Tematy prezentowane na seminarium zostały opracowane na podstawie propozycji uczestników i dotyczyły następujących zagadnień:

1. Mięso, surowe wyroby mięsne, produkty mięsne - prawidłowa kwalifikacja. Nutri-Score,

2. Wyznaczanie mięsności produktów na podstawie wyników badań laboratoryjnych,

3. Ocena jakościowa mięsa wieprzowego,

4. Badanie obciążeniowe (challenge test) - określenie potencjału wzrostu Listeria monocytogenes w próbkach żywności,

5. Metody histologiczne w ocenie produktów mięsnych,

6. Stwierdzenie zgodności/niezgodności wyników/rezultatów badań. Stosowane zasady podejmowania decyzji przy stwierdzaniu zgodności/niezgodności,

7. ”Królewska Wołowina” jako odpowiedź na zmieniający się rynek wołowiny w Polsce,

8. Znakowanie produktów mięsnych. Ewaluacja oznakowania przetworów mięsnych na przestrzeni lat 2016-2022.

Dodatkowo, uczestnicy seminarium mieli możliwość degustacji sera produkowanego w ramach projektu „Zielone Mleko”, a studenci z Alfa Animalis - Studenckiego Koła Naukowego WHIBZ PBŚ zapoznali się z pracą w laboratorium badawczym oceny jakości żywności. Było to pierwsze tego typu seminarium branżowe i organizatorzy mają nadzieję na cykliczną organizację takich spotkań.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na naklonadnotecia.naszemiasto.pl Nasze Miasto