MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zastosowanie naturalnych słodzików, takich jak ksylitol czy...
fot. wideonet/123RF

Ile kalorii ma sernik, mazurek czy babka wielkanocna? Tak odchudzisz tradycyjne świąteczne wypieki i sprawisz, że będą zdrowsze

Jak odchudzić wielkanocne ciasta? Kajmak do mazurka

Zastosowanie naturalnych słodzików, takich jak ksylitol czy erytrutol, to także świetny sposób, by „odchudzić” nie tylko lukier, ale też masę na ciasto (kajmakową, serową czy makową), zachowując przy tym jej słodycz.

Należy jednak pamiętać, by ksylitolu nie dodawać do ciast drożdżowych, ponieważ hamuje aktywność drożdży (w tym również tych chorobotwórczych oraz pleśni). W przypadku obu związków nie należy przesadzać też z ilością, ponieważ większa sprzyja rewolucjom jelitowym. Naturalnym słodzikiem, który nie wywołuje takich efektów, ale wymaga uważnego dozowania, jest stewia, najlepiej w płynie.

Zobacz również

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi

Odpowie za zabójstwo i gwałt z 1989 roku. Sąd Apelacyjny utrzymał wyrok

Odpowie za zabójstwo i gwałt z 1989 roku. Sąd Apelacyjny utrzymał wyrok

Polecamy

Najlepsze ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Ten przepis to prawdziwy hit

Najlepsze ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Ten przepis to prawdziwy hit

Drętwieje ci noga przy siedzeniu? Oto, co możesz zrobić

Drętwieje ci noga przy siedzeniu? Oto, co możesz zrobić

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje