MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Obowiązkowym daniem na Wigilię jest bigos, czyli potrawa z...
fot. joannawnuk/123RF

Jak zjeść zdrowo na Wigilię? Wybieraj dania z tymi produktami. Najlepsze składniki znajdziesz w wielu świątecznych daniach

Zdrowe potrawy świąteczne. Kapusta

Obowiązkowym daniem na Wigilię jest bigos, czyli potrawa z długo gotowanej kiszonej kapusty, do której niektórzy dodają też tej świeżej. W swojej zwyczajowej postaci jest to bigos postny, czyli bezmięsny, a przez to znacznie lżejszy i zdrowszy.

Najbardziej wartościowa jest sama baza potrawy, kiszonki obfitują bowiem w kwas mlekowy i inne korzystne związki powstające w trakcie fermentacji. Wywołujące ją bakterie mlekowe wspomagają organizm nawet w postaci nieaktywnej, czyli po długim duszeniu. Dzięki niemu kapusta jest łatwiej strawna, a dodatek grzybów, suszonych śliwek i innych naturalnych dodatków wzbogaca danie w antyoksydanty. Jest ono też cennym źródłem związków mineralnych, ale pod warunkiem, że kiszonej kapusty przed gotowaniem nie odciska się z soku, a tym bardziej nie płucze. Jeśli potrawa jest zbyt kwaśna lub słona, uratuje ją właśnie świeża kapusta. Albo dodatek mało posolonego grochu, z którym się ją jada – danie zyskuje wtedy cenne białko i inne roślinne związki.

Zobacz również

Awantura w Katowicach. Popchnął strażnika miejskiego na torowisko

Awantura w Katowicach. Popchnął strażnika miejskiego na torowisko

Tygryski Chełmek (U-10) i Lider Nowy Sącz (U-12) zagrają w finale Pucharu Tymbarku

Tygryski Chełmek (U-10) i Lider Nowy Sącz (U-12) zagrają w finale Pucharu Tymbarku

Polecamy

Co zrobić, gdy psa ukąsi żmija? Ważna jest szybka reakcja!

TYLKO U NAS
Co zrobić, gdy psa ukąsi żmija? Ważna jest szybka reakcja!

5 powodów, dla których warto odwiedzić Bułgarię

5 powodów, dla których warto odwiedzić Bułgarię

Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik

TYLKO U NAS
Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik