MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mak jest znakomitym źródłem związków mineralnych, a przede...
fot. Andreas Steidlinger/gettyimages

Które produkty mają więcej wapnia niż mleko? Wprowadź je do jadłospisu i wzmocnij kości. Co warto jeść przy osteoporozie lub próchnicy?

Mak

Mak jest znakomitym źródłem związków mineralnych, a przede wszystkim manganu, miedzi, wapnia oraz witamin z grupy B.

Składniki bioaktywne w maku wykazują właściwości osłaniające na błony śluzowe górnych dróg oddechowych, dzięki czemu zmniejszają podrażnienia i ułatwiają odkrztuszanie.

Mak stosowany jest zazwyczaj jako dodatek do potraw, jednak w 100 g zawiera znacznie więcej wapnia niż mleko – 1438 mg.

Zobacz również

Turniej Football School Cup odbył się już po raz ósmy

Turniej Football School Cup odbył się już po raz ósmy

Iga Świątek już po sesji zdjęciowej w Paryżu. Biel, granat i czerwony akcent ZDJĘCIA

Iga Świątek już po sesji zdjęciowej w Paryżu. Biel, granat i czerwony akcent ZDJĘCIA

Polecamy

Godzina zasypania mówi o tobie więcej, niż ci się wydaje. O której się kładziesz?

HIT DNIA
Godzina zasypania mówi o tobie więcej, niż ci się wydaje. O której się kładziesz?

Herbata z bąbelkami to hit lata. Czy jednak bubble tea to zdrowy wybór?

Herbata z bąbelkami to hit lata. Czy jednak bubble tea to zdrowy wybór?

Nad morze bez przesiadek? Sezonowe pociągi zabiorą niebawem pierwszych pasażerów

Nad morze bez przesiadek? Sezonowe pociągi zabiorą niebawem pierwszych pasażerów