MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 61
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Małe placki, o jednorodnej strukturze, obok kawałki smażonej...
fot. gov.pl

Oto 100 kujawsko-pomorskich wytworów regionalnych wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych. Zobacz listę, przepisy, zdjęcia

Dziady

Małe placki, o jednorodnej strukturze, obok kawałki smażonej cebuli i boczku

Kuchnia na Kujawach opierała się m.in. na ziemniakach zwanych pyrami bądź kartoflami. Już w XIX wieku zaczęły dominować w jadłospisie regionu. Stanowiły one jeden z podstawowych składników codziennych posiłków. Było nie do pomyślenia, żeby obiad obył się bez kartofli jako dodatku do zupy czy potrawy samej w sobie.

Jedną z takich potraw były dziady, które były wykorzystaniem innej potrawy jaką jest prażucha. Gorące ziemniaki ugniatano z dodatkiem mąki i częściowo nieodlanej wody, a potem formowano z powstałej masy ziemniaczanej małe placki, które obsmażano na złoty kolor z dwóch stron. W biednej, wiejskiej kuchni nic nie mogło się zmarnować, więc pozostałości prażuchy poddawano kolejnej obróbce termicznej i podawano w formie smażonych placków.

Dziady funkcjonują w świadomości mieszkańców powiatu radziejowskiego do dziś. Dowodem na to są dość liczne zgłoszenia potrawy do konkursu produktów tradycyjnych „Od zakwasu do żurku kujawskiego” na przestrzeni kilku lat (2011-2016).


Zobacz również

PKO Gdynia Półmaraton 2024 w niesamowitej oprawie

PKO Gdynia Półmaraton 2024 w niesamowitej oprawie

Festiwal Smaków w Chorzowie!

Festiwal Smaków w Chorzowie!

Polecamy

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Włosy jak od fryzjera dzięki produktom, które masz w kuchni. Efekt "wow" za grosze

Włosy jak od fryzjera dzięki produktom, które masz w kuchni. Efekt "wow" za grosze