Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tanie fermentowane superfoods. Jedz na piękną skórę, włosy, odchudzanie i zdrowie psychiczne

Redakcja
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Jedzenie fermentowanych produktów jest zdrowe – prawdopodobnie słyszysz o tym całkiem często. No właśnie – jakie korzyści przynosi zdrowiu spożywanie fermentowanych produktów? Poznaj 6 fermentowanych superfoods, które pomogą ci zadbać o zdrowie i wygląd. Z nimi będziesz mieć piękną skórę i włosy, zrzucisz zbędne kilogramy i poprawisz sobie nastrój.

Spis treści

Czy fermentowane jedzenie jest zdrowe? 6 fermentowanych superfoods, które warto jeść

Pomaga nie tylko w zachowaniu zdrowego mikrobiomu jelitowego, ale także wpływa na zdrowie w innych obszarach. Wspomaga regularne trawienie, pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi, a także poprawia nastrój i korzystnie wpływa na wygląd skóry i włosów – a to nie wszystko. Fermentowane produkty, bo o nich mowa, są tanie i łatwo dostępne. Można je nawet zrobić samemu przy użyciu tylko kilku składników.

Fermentowane produkty
Czy produkty fermentowane są zdrowe? Sprawdź 6 fermentowanych superfoods, dzięki którym poprawisz stan swojego zdrowia. timolina/freepik

Badania sugerują, że regularne jedzenie sfermentowanej żywności może pomóc w zróżnicowaniu zdrowych bakterii w jelitach. Jakie są najlepsze sfermentowane pokarmy? Sprawdź, po jakie fermentowane produkty warto sięgnąć, żeby zadbać o swoje zdrowie i wygląd.

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Jakie jedzenie jest fermentowane?

Sfermentowana żywność to każda żywność, która została poddana fermentacji, czyli chemicznemu rozkładowi cukru przez drożdże i bakterie. Sfermentowana żywność obejmuje te produkty, które są wytwarzane z żywych, aktywnych bakterii lub je zawierają.

Do fermentacji dochodzi, gdy bakterie lub drożdże (występujące naturalnie lub dodane podczas przetwarzania) rozkładają naturalne cukry w żywności, a w wyniku tego rozkładu powstają nowe związki, takie jak alkohol, dwutlenek węgla i kwas mlekowy. Fermentacja wpływa nie tylko na smak i konsystencję, ale też na profil odżywczy żywności i napojów.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tanie fermentowane superfoods. Jedz na piękną skórę, włosy, odchudzanie i zdrowie psychiczne - Strona Zdrowia

Wróć na naklonadnotecia.naszemiasto.pl Nasze Miasto