Spis treści
Wartość odżywcza truskawek
Truskawki są bogate w witaminy, minerały, błonnik oraz związki o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Aż 90 proc. stanowi woda. Truskawki są małokaloryczne. W 100 g jest około 30–35 kcal.
Jakie są właściwości prozdrowotne truskawek
- regulują poziom cukru we krwi
- zapobiegają chorobom serca, udarowi, wysokiemu ciśnieniu krwi i zaparciom
- są bogate w fitochemikalia, które wspomagają dobre samopoczucie
- chronią przed rakiem dzięki zawartości kwasu elagowego, który ma działanie antynowotworowe
- obniżają poziom „złego” cholesterolu, zmniejszają ryzyko zawału
- oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii
- olej z truskawek działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie
- dobrze działają na zęby - wybielają dzięki kwasowi jabłkowemu oraz zapobiegają osadzaniu się kamienia nazębnego
- spowalniają proces starzenia się mózgu
Truskawki są najbardziej wartościowe na surowo, bez przetwarzania, podgrzewania. Można je zjeść w całości, zmiksować, pokroić i dodać do deserów, zalać galaretką.
Pomysłowe przepisy na desery i obiady z surowymi truskawkami
Tak na organizm działa aloes Aloes ma szerokie zastosowanie, ale trzeba umieć go stosować
TOP przepisy na wykorzystanie arbuza Zobacz jak zrobić koktajl, sorbet, sałatkę z arbuzem
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?